Festival på toppen

  • Adventure
  • Event
Den norska festivalen Vinjerock är ett annorlunda sommarevent. På 1060 meter över havet, i slutet av en 100 km lång återvändsgränd och med den orörda nationalparken Jotunheimen som bakgrund är det en fantastisk plats att ha en rockkonsert! Eftersom evenemanget inkluderar ett massivt utbud av tält från Tentipi skickade vi vår PR-chef Veronica Thorvaldsson till det spektakulära nationalreservatet Jotunheimen i Norge för att se vad Tentipi betyder för Vinjerock och om festivalen lever upp till sitt goda rykte.
Det är ganska svårt att inse att jag är här, uppe i de mullrande bergen i Jotunheimen. Jag är här för att ta massor av bilder, göra intervjuer och självklart njuta av festivalen. Efter en dags resa från min hemstad, Karlstad, Sverige tillbringar jag min första kväll landande känslomässigt och fysiskt - det är som att marken bokstavligen rör sig under mina fötter från att ha kört mil efter mil på slingrande vägar genom det dramatiska bergslandskapet.

Festivalen börjar på en torsdag, jag kommer några dagar tidigare för att kunna följa förberedelserna. De första tre dagarna spenderar jag med att ta bilder på hur Vinjerock tar form, från en stor och tom plats till en fantastisk festival. Trots att regnet öser ner gör jag det bästa av situationen. När jag har satt på skyddet på min kamera och gummistövlar på mina fötter är jag på väg ut för att dokumentera. Jag träffar Jonny Bakaas som ansvarar för Tentipi Norge, distributören av Tentipi-produkter i Norge. Han och hans team reser en Stratus 72 tältkåta med en kran, en maskin som är avgörande för dem att utföra sitt uppdrag.
Vi behöver tält som är stora, kan hålla värmen och som kan stå emot extremt väder, och självklart som passar in i miljön. Och det är inte bara tälten som vi gillar; det är också personalen på Tentipi som är mycket kompetent
John Olav Hovde

Inte en vanlig festival

"Vi har 22 tält kvar att resa, det här är det första, så vi har gott om arbete kvar här", säger Jonny när han tar en kort paus.

Stratus 72 är en enorm struktur; ett enda tält kan rymma 72 personer sittande vid bord och väger flera hundra kilo. Jag funderar på det en stund och räknar ut att de 23 tälten tillsammans kommer att täcka en yta av 2500 kvadratmeter! En plats som snart kommer att fyllas med människor och annat, fantastiskt!

"Vinjerock är den största festivalen i Norge. Det är inte en vanlig festival som alla andra, det faktum att den är placerad 1000 meter över havet säger mycket", berättar festivalchefen John Olav Hovde för mig när vi träffas senare.

Det har regnat hela dagen, så gruset under mina fötter är blött och molnen hänger så lågt att de täcker de snöklädda bergstopparna. Vi har beslutat oss för att sitta i ett av de stora tälten för att få inspiration och kunna prata ostört.

John Olav Hovde ansvarar för hela festivalen och de 600 personerna som arbetar här. Jag får en glimt genom öppningen i tältet och ser människor springa fram och tillbaka, kämpar för att avsluta sitt arbete i tid.

"Mycket kan hända på en festival, både bra och dåliga saker som du behöver vara förberedd på. Men det verkar som det inte är mycket som kan förstöra människornas goda humör här på Vinjerock", berättar John Olav för mig.

"Förra året öste regnet ner under en konsert men ingen brydde sig, alla dansade. Det var en magisk sak att se!"

Oavsett hur magiskt det kan vara att dansa i regnet är jag glad att sitta torr och varm i skydd. Medan jag tittar runt i tältet frågar jag dem hur det kommer sig att de valde tält från Tentipi.

"Vi behöver tält som är stora, kan hålla värmen och som klarar extremt väder, och naturligtvis som passar in i miljön. Och det är inte bara tälten vi gillar; det är också Tentipis personal som är mycket kompetent. Det är också mycket viktigt", säger John Olav Hovde.

Dessa 23 Stratus 72 kommer att fyllas med barer, restauranger, butiker, ett bibliotek, ett backstage-område för artisterna och en informationsdisk. Alla tälten är ihopkopplade för att skapa en stor sal. Jag känner mig lite yr när jag försöker visualisera hur allt kommer att se ut, lyckligtvis finns det mycket frisk luft här för att rensa mitt huvud när intervjun är över.

Ett hotell gjort av tält

Torsdagen anländer, dagen med stort D. Portarna öppnas! Festivalen får en mycket blöt start, men trots det köar människor hela dagen. När de väl släpps in på festivalområdet kommer en buss med ännu fler människor.

Dagen erbjuder en del aktivitet och mycket regn. Men, som vi alla vet, efter regn kommer solsken, och plötsligt skiner solen så starkt att den nästan bränner min hud. Jag går upp till "Lavvotel".

"Lavvo" är norska för kåta, här har de skapat ett hotellområde av Adventuretältkåtor. 20 tält från Tentipi, både Safir 9 och Zirkon 15, att hyra som hotellrum. En av chefen för Lavvotel berättar för mig att Tentipi är det enda märket de använder, efter en incident förra året när en stor storm kom och förstörde alla tält. Förutom de från Tentipi.

En fantastisk kombination

En morgon vid frukosten råkar jag på Ola Fredrik Klakegg, en av de 3000 besökarna på Vinjerock. Han säger att det bästa med festivalen är att kombinera utomhuslivet med allt skoj som festivalen erbjuder. Och även att laga god mat. Han förbereder nu en frukost och säger att de har fyllt på med alla sorters god och hälsosam mat.

"Om det regnar ikväll flyttar vi bara in i tältet och lagar maten där, det finns så mycket utrymme och det är supermysigt!"

Jag använder min tid väl här på Vinjerock och är på väg upp på ett berg, med en nyfunnen vän för att ta bilder. När vi går blir vi svårt attackerade av myggor, det finns ingen möjlighet att undkomma. Vi viftar frenetiskt med händerna medan vi fortsätter framåt. Efter en stund vänder jag mig om och glömmer plötsligt bort de irriterande insekterna. Härifrån är det en fantastisk utsikt! Mil efter mil av snöklädda berg och gröna dalar under en klarblå himmel. Långt där nere ser jag tält som små prickar i grått, rött, beige och de stora tälten som glasstrutar omgivna av myrstackar av människor i myrstorlek.
Det bästa med detta tält är när du vaknar på morgonen och vill ha kaffe. Jag drar bara i snöret för att öppna ventilmössan och starta gasolköket. Jag behöver inte ens gå ut!
Thomas Hovstein

Aktiviteter dygnet runt

Jag vill vara överallt samtidigt. Festivalen är fullspäckad med aktiviteter som stand-up paddling, vandring, ölprovning, föreläsningar, volleyboll, konserter och mycket mer. Men eftersom jag bara är en person måste jag bestämma mig för en sak i taget. Jobbet kommer först.

På lördagskvällen träffar jag Thomas Hovstein som äger en äldre version av Onyx 5. Solen är på väg ner och når bara bergstopparna, och snön lyser så starkt att det nästan bländar ögat. Thomas berättar en inspirerande historia om förra årets Vinjerock. Vädret var fruktansvärt och vinden och regnet gjorde flera människor hemlösa.

"Till en början var vi bara två personer i min tältkåta. Men vid slutet av festivalen var vi totalt sex. Till en början var det lite konstigt, men snart blev vi goda vänner."

Han erbjöd dem att hänga upp sina blöta kläder så att de kunde värma sig och torka sina kläder.

"Det bästa med det här tältet är när du vaknar på morgonen och vill ha kaffe. Då drar jag bara i snöret för att öppna ventilmössan och startar gasolköket. Jag behöver inte ens gå ut!" säger Thomas Hovstein.

Mörkret har nu spridit sig genom dalen som en mjuk dimma och konserterna är i full gång. Jag måste tränga mig fram bland alla människor för att få en bra bild av publiken. Det är som en helt ny värld. Ljusen, ljudet. När konserterna är slut tar discon över under de åtta sammanlänkade Stratus 72-tälten. Det är väldigt ångande där inne. Det här är sista natten och alla vill göra det mesta av den. För mig har det varit en lång vecka så jag går tillbaka till mitt tält. Jag vet inte hur länge jag hörde röster utanför, men jag är ganska säker på att jag somnade långt innan det blev tyst. Om det någonsin blev det...
  • Adventure
  • Event

More to read

View all
Event
Födelsen av sammankopplingen av Stratus 72
AdventureExpedition
Upptäck världens mest avlägsna platser med Mike Fuchs
Adventure
Natt på djurparken - utforska parken efter mörkret och somna i en tältkåta
AdventureEvent
Sapmi Nature Camp - samisk kultur och glamping i Arktis
Event
Hur en samiskt inspirerad monter på en mässa revolutionerade uthyrningsbranschen för eventtält
AdventureExpedition
Upplev Skottland med kanot och en tältkåta
Adventure
Varför bor alla som älskar utomhuslivet inomhus?
Adventure
En hund och ett tält – några tips när man tältar med en hund
Adventure
Ett mångsidigt tält med många möjligheter Del 1 Adventuretält
Adventure
Några tips för toabesök i skogen – hur gör man
Adventure
Nio saker du behöver veta om vintercamping
Adventure
När man inte längtar hem