Ett mångsidigt tält med många möjligheter Del 1 Adventuretält

  • Adventure
Ett tält från Tentipi är en tältkåta och tältet har åtta eller nio sidor, om det inte är det minsta som har sex sidor. I det minsta tältet kan man stå raklång om man är under 160 centimeter lång och i det största kan man samlas flera tusen personer. Tältkåtan är mångsidig på fler sätt. Läs vidare och se vad som gör att man kan använda tältkåtan till mycket. I den här bloggen handlar det om de mindre tälten i Tentipis sortiment, tältkåtor som används av äventyrare, familjer, vandrare och andra som vill bo och leva nära naturen under kortare eller längre tid.
Tältkåtan har en lång historia som bostad åt människor som flyttade med sina betesdjur till olika platser, året om. Här i Skandinavien var det samerna som flyttade med renhjordarna och tog sina hem med sig. På andra håll i världen har det varit indianer som följde sina bytesdjur och bodde i sina tipier. Asiens nomader bodde i flyttbara jurtor och följde sin boskap till nya beten. De bostäder man tog med sig har utvecklats under århundraderna och dagens mobila hem har drag av gårdagens, men är tillverkade i moderna material och med de tillverkningsmetoder vi förfogar över nu för tiden. Det vi kan vara säkra på är att hemmen är väl utprovade och de detaljer som varit viktigast för hållbarhet, säkerhet och hemtrevnad finns bevarade och vidareutvecklade tack vare berättelser om hur man levde. Så får historien visa nutidsmänniskor hur man kan göra för att använda ett hem i vildmarken.
Ett nomadtält skulle kunna resas och tas ner på kort tid för att snabbt kunna skydda dem som bodde där. Adventuretälten från Tentipi har en mittstång som bärande axel och kombinerat med sömmar och förstärkningsdetaljer, som är delar i tältstommen, gör mittstången att man reser tältkåtan på några få minuter. När man gjort det ett par gånger tar det inte mer än tre minuter. Det gäller även när det blåser hårt eftersom tältduken förankras med markspikar och man sedan reser tältet med mittstången som träs i sin hylsa i toppen och placeras mitt på ”tältgolvet” – den plats man har sett ut för sitt tält. Det går bra att använda tältet utan att montera ett golv i det, men man kan även ha ett golv eller ett innertält för att få extra skydd mot insekter och småkryp.
Samlas runt elden i tältkåtan efter dagens vandring, vid kvällens fest med goda vänner och vid andra tillfällen då det är skönt med en skyddad plats. Gemenskapen kring en eld är svårslagen och har i alla tider inbjudit till samtal, berättande och att lyssna till sin omgivning. Det är härligt att kunna värma sig, laga mat och trivas tillsammans i skydd från vädrets makter och de insekter som är i farten. Myggnät som bidrar till ventilationen i tältet, skyddar också från en invasion av insekter. Tack vare den cirkulära formen kan alla se varandra och närvaron blir extra stark.
Eftersom tältkåtan är symmetrisk och är vidast nertill, är den tålig mot vindar som oftast har en lägre hastighet längs marken. Toppen av tältet ger inte så stor yta för vinden att få fatt i. Den här konformade tältkroppen gör också att regndroppar rinner av tältduken på ett bra sätt och för att vara säkra på att tältväven står emot regn, testar vi vart femte tält vid tillverkningen.
Tältets form gör ventilationen enastående. Luft kommer in underifrån och går ut i toppöppningen där det finns en reglerbar mössa. Man justerar mössan med hjälp av linor som är samlade intill mittstolpen eller fastsatta vid tältduken om man har en eld i tältet. Det är en ventilationslösning som Tentipi har tagit patent på. Det är formen, ventilationen och höjden i tältet som gör att man kan tända en öppen eld eller en kamin i tältkåtan, precis som historiens användare gjorde. Tänk bara på att vara säker på att du vet hur du ska sköta elden och att det finns speciella tillfällen då det inte går att elda eller är olämpligt. Läs mer om att tända en eld i tältkåtan på tentipi.se/support
Mångsidigheten visar sig också genom alla de olika användningsområden tälten har. Även de olika kvaliteterna som finns är använda till mer och till annat än Bengt Grahn kunde tänka sig, när han grundade Tentipi 1989 (då hette företaget Moskoselkåtan). Det tillverkas tältkåtor i bomull/polyesterväv och i lättviktsväv. Det finns tre olika kvalitetsklasser som alla ligger i framkant i jämförelse med andra tält i sin grupp av tältstorlekar. I det minsta tältet i Adventuresortimentet kan man bo två personer och en hund. I det största av sortimentets tält kan det sova 15 personer. Men det finns plats för fler kring eldstaden för att sitta och prata. Man kan resa upp sidorna på flextälten med hjälp av teleskopstänger för att vidga vyn och släppa in omgivningen i tältet. Det blir en vind-, sol- och regnskyddad yta under tak och med naturen in på knuten.
Till dessa tältkåtor kan man också fästa entréer av två slag, en absid som bygger upp en farstuhall utanför tältet och en tarp i två storlekar utan väggar men som ett tak. Tarpen kan också användas fristående för att få ett vindskydd.
Det finns en mängd tillbehör som underlättar vandring, båt-, bil-, ridturer med camping och alla de tillfällen då man samlas i ett tält. Dessa tillbehör kan man läsa mer om på tentipi.com. Där finns också mer information om Tentipi och alla tältkåtor.
  • Adventure

More to read

View all
AdventureExpedition
Upptäck världens mest avlägsna platser med Mike Fuchs
Adventure
Natt på djurparken - utforska parken efter mörkret och somna i en tältkåta
AdventureEvent
Sapmi Nature Camp - samisk kultur och glamping i Arktis
AdventureExpedition
Upplev Skottland med kanot och en tältkåta
AdventureEvent
Festival på toppen
Adventure
Varför bor alla som älskar utomhuslivet inomhus?
Adventure
Nio saker du behöver veta om vintercamping
Adventure
Hur undviker du skador på dragkedjan till tältkåtan?
Adventure
Behöver jag ett golv eller ett innertält i tältkåtan?
Adventure
En hund och ett tält – några tips när man tältar med en hund
Adventure
Några tips för toabesök i skogen – hur gör man
Adventure
När man inte längtar hem