Sapmi Nature Camp - samisk kultur och glamping i Arktis.

  • Adventure
  • Event
Lennart Pittja är en samisk entreprenör med en mission: med sitt världsberömda ekoturismföretag vill han sprida kunskapen om sitt folk - samerna, ursprungsbefolkningen i norra Skandinavien och Ryssland. Med över 20 års erfarenhet som vildmarksguide och naturfotograf i Arktisregionen startade han Sápmi Nature Camp. Där bor hans gäster i tältkåtor från Tentipi på hans renbetesmark utanför Gällivare, i norra Sverige.
Människor i allmänhet vet inte någonting om samisk kultur. Jag ville skapa en upplevelse där människor samtidigt kan lära sig om samisk kultur och natur
Lennart Pittja, Sapmi Nature
På Sapmi Nature Camp kan du uppleva riktig vinter, se norrskenet, äta traditionell samisk mat och ha ett kulturelt utbyte i en genuin atmosfär. Den natursköna platsen har lockat besökare från hela världen. År 2017 listades den av National Geographic som en av de 21 bästa platserna i världen att besöka om du bryr dig om planeten.

Sapmi Nature Camp är beläget mitt i Sapmi, regionen där samerna traditionellt har bott. Det sträcker sig över de norra delarna av Norge, Finland, Sverige och Kolahalvön i Ryssland.

Samerna var historiskt sett ett nomadiskt folk, ofta arbetande som renskötare och flyttade med renhjordarna under årstiderna. Ofta satte de upp sina lägerplatser med enkla kåtor bestående av träpinnar och djurhudar. Under de senaste århundradena har samerna blivit mer bofasta, stannat på samma plats och integrerat sig i majoritetssamhällena.

För många samer är det fortfarande mycket viktigt att bevara sitt samiska arv och sin kultur. Lennart Pittja växte upp med rennäringen i sin familj. Hans pappa var renskötare och det var även hans farfar, farfars far och så vidare i många generationer tillbaka. Det är mitt på hans familjeland som han startade Sapmi Nature Camp.

Kvalitet och utseende

Lennart Pittja har varit verksam inom turistbranschen i över 20 år och har haft tält från Tentipi under större delen av den tiden. Han gillar att det ser samiskt ut och att det passar mycket bra in i den samiska upplevelsen som de försöker förmedla på Sapmi Nature.

"Det är bra kvalitet i produkten, de ser bra ut och fungerar bra", säger Lennart Pittja.

Samiska värdar

Den samiska upplevelsen som presenteras för gästerna på Sapmi Nature sker på några olika sätt. Det finns alltid samiska värdar på plats, så att gästerna kan sätta sig ner och prata med en samisk person.

En annan viktig del av den samiska upplevelsen kommer från maten som guiderna förbereder. De serverar traditionell samisk mat, som rökt fisk eller renkött.

"Vi har riktig vinter med mycket snö, vi har norrsken, och vi har till och med ett par veckor under vintern när solen aldrig går upp över horisonten vilket ger ett annat mycket unikt ljus", säger Lennart Pittja.
Vi är nu på marken för min fjällsameby, som kallas Unna Tjerusj, vilket betyder "Den lilla samiska byn"
Lennart Pittja

Landet mellan två sjöar

Andra aktiviteter inkluderar ett besök till Stuor Muorkke Nationalpark, som ligger mycket nära Sapmi naturcamp mitt i hjärtat av Unna Tjerusj. Stuor Muorkke är parkens samiska namn. Det översätts till en stor "mårka", landet mellan två sjöar. På svenska kallas parken Stora sjöfallet, vilket betyder det stora vattenfallet.

Nationalparken grundades 1909 för att skydda vattenfallet och sjöarna runt omkring. Men parkens område minskades senare för att ge plats åt ett vattenkraftverk och vattenfallet, känt som Stuormuorkkegårttje på samiska, förlorade en del av sin storslagenhet. Stuor Muorkke Nationalpark är fortfarande hem för många djur och dess hisnande natur gör det till ett minnesvärt besök.

Leva utan att störa naturen

Sapmi Nature Camp är en mycket liten glampingplats. Vanligtvis finns det bara ett fåtal gäster där samtidigt, högst sex till tio gäster. Detta görs för att lämna så mycket av naturen orörd som möjligt och för att inte störa renbetesmarken.

För boendet har Lennart Pittja byggt plattformar där han har satt upp ett par Cirrus 20 från Tentipi. Han byggde plattformarna för enklare tillgång och komfort när tälten sätts upp på en plan yta, men också för att bevara marken. De stora rummen är möblerade med en bekväm dubbelsäng och har en kraftfull kamin för att hålla värmen under den kalla vintern.
Jag har bott i det här rummet när det var -34°C utanför. Tack vare kaminen var det varmt och bekvämt inomhus. Så det här är arktiskt, men på ett mycket bekvämt, säkert och tillgängligt sätt
Lennart Pittja

Kultur och komfort

"Kåtan är något vi har använt i många hundratals år. Samma sätt att leva finns i många ursprungskulturer runt om i världen. Det betyder att de fungerar. De har testats i tusentals år. Den fungerande lösningen är avgörande", säger Lennart Pittja.

Att använda en modern version av en traditionell samisk kåta på lägret är ett annat sätt att göra lägret lite mer samiskt, men ändå ha en stor bekvämlighet. På samma sätt påpekar Lennart Pittja att samerna idag bor i moderna hus och kör bil. Lennart Pittja bär inte traditionella samiska kläder när han arbetar.

"För mig skulle det vara onaturligt och obekvämt. Jag bär andra kläder när jag arbetar. Men jag är mycket stolt över min samiska härkomst och mina samiska kläder", säger Lennart Pittja.

Att kunna dela sin samiska kultur och samtidigt erbjuda en exklusiv upplevelse i den svenska vildmarken är vad som har gjort Sapmi Nature Camp till en framgång och en intressant plats att besöka för människor från hela världen.

"Jag är mycket stolt över att vara här ute, att vara en länk i denna kedja. Detta är hemma", säger Lennart Pittja.
Sapmi Nature Camp har flyttat sedan videon spelades in. Bilderna i blogginlägget är från den nya lägerplatsen.

Källor: https://www.sverigesnationalparker.se/park/stora-sjofallets--stuor-muorkke-nationalpark/nationalparksfakta/
https://www.sapminature.com/
  • Adventure
  • Event

More to read

View all
Event
Födelsen av sammankopplingen av Stratus 72
AdventureExpedition
Upptäck världens mest avlägsna platser med Mike Fuchs
Adventure
Natt på djurparken - utforska parken efter mörkret och somna i en tältkåta
Event
Hur en samiskt inspirerad monter på en mässa revolutionerade uthyrningsbranschen för eventtält
AdventureExpedition
Upplev Skottland med kanot och en tältkåta
AdventureEvent
Festival på toppen
Adventure
Varför bor alla som älskar utomhuslivet inomhus?
Adventure
En hund och ett tält – några tips när man tältar med en hund
Adventure
Ett mångsidigt tält med många möjligheter Del 1 Adventuretält
Adventure
Några tips för toabesök i skogen – hur gör man
Adventure
Nio saker du behöver veta om vintercamping
Adventure
När man inte längtar hem