Födelsen av sammankopplingen av Stratus 72

  • Event
En av de riktigt fantastiska funktionerna hos Tentipis jättestora tält, Stratus 72, är dess förmåga att kopplas samman. Du kan lägga till två, tre, fem eller ett oändligt antal för att skapa stora utrymmen som kan användas för bröllop, affärsevenemang och festivaler. Tentipis grundare Bengt Grahn säger till och med att denna funktion är en av de allra viktigaste anledningarna till företagets framgång inom evenemangstältbranschen. Men uppfinningen kom faktiskt från en av våra tidigaste kunder - en same vid namn Roger Rimpi från Jokkmokk, norra Sverige.
"Jag fick ett samtal från ett museum i Stockholm, de planerade en jazzfestival och ville ha ett traditionellt samiskt tält för 250 personer. Det var mitt största jobberbjudande, så självklart sa jag ja!" säger Roger Rimpi.

"Så fort jag la på frågade min kollega mig hur i hela världen vi skulle lösa detta, vår Stratus rymmer bara 72 personer!"

Nytt tält på marknaden

Detta var år 1993, Tentipi hade bara funnits i fyra år och gick fortfarande under namnet "Moskoselkåtan" (Moskosel är byn där grundaren, Bengt Grahn, startade företaget). Stratus 72 var ett helt nytt tält på marknaden, en gigantisk evenemangstältversion av sina mindre campingtält-föregångare. Roger hade startat sitt eget företag Samelandsresor år 1990, där han hyrde ut snöskotrar och arrangerade skidoo-safaris, och precis som många andra i hans område letade han efter en annan inkomstkälla för sitt företag.

"Jokkmokks kommun är 19 000 kvadratkilometer stor men bara cirka 5 000 personer bor här, så man kan inte leva enbart på att göra en sak, det finns helt enkelt inte tillräckligt med människor", berättar Roger.

"Som same är det också en del av min kultur att ha många färdigheter. På den tiden, i dessa glesbefolkade områden, kunde man inte förlita sig enbart på renhjordsskötsel eller fiske, man behövde veta lite om allt för att försörja sig."

Och Rogers arv är integrerat med hans påverkan på Tentipis historia.
Konformade tält finns i nästan varje ursprungskultur i världen, så det är en väl beprövad konstruktion
Roger Rimpi

Behövde ett tält med "samiskt utseende"

Samerna är de ursprungliga folken i norra Skandinavien och Ryssland, och deras traditionella hus, kallade "lávvu", "kota", "kåta" och andra varianter beroende på språket, är inspirationskällan till Tentipis tältkåtor. För Roger, som kommer från en samisk familj, var det naturligt att använda samiska tält som en del av hans evenemangsverksamhet.

"Först gjorde vi det på det gamla sättet, samlade trädstammar ute i naturen och byggde dem på plats, sydde dukarna osv., men det var inte praktiskt när verksamheten växte."

Så Roger letade efter andra lösningar. Tentipis Adventuretält blev hans val för camping med turister på hans snöskotersafaris.

"Jag kan inte tala för andra samer, men för mig är det fantastiskt att det finns en produkt där ute baserad på samma principer som samiska tält. Jag menar, konformade tält finns i nästan varje ursprungskultur i världen, så det är en vältestad konstruktion."

Men förutom konformen och möjligheten att ha en öppen eld inne i tältet är Roger tydlig med att produkterna som Tentipi tillverkar och de traditionella husen hos samerna är två separata saker.

"Det är inte samma sak! En traditionell samisk kåta är gjord av det du hittar i skogen. Och varje kåta är unik, specialtillverkad efter behoven hos personen som använder den - en lång person bygger ett högre tält än en mindre person, till exempel. Tält från Tentipi använder moderna material och kommer i fördefinierade storlekar."

Köpte presenningar på bensinstationen

För Rogers företag var de portabla, lättmonterade tältkåtorna från Tentipi ett utmärkt alternativ till de traditionella kåtorna, både estetiskt och praktiskt. Snart upptäckte han att Tentipi även tillverkade Eventtält och köpte sin första Stratus 72. Det var ungefär då han fick ett telefonsamtal från Stockholm, 1 034 km söder om Jokkmokk.

"Efter att vi lagt på ringde jag Bengt på Tentipi och frågade om jag kunde hyra två Stratus 72, eftersom jag bara hade en. Vid den tiden hade Tentipi ingen egen uthyrning, men jag lyckades övertala honom att hyra ut två tält."

När Roger och hans kollega Richard anlände till Stockholm med tre Stratus 72 och inget annat, började de bygga upp tälten i en triangel så nära varandra som möjligt.

"Vi hade ingen exakt idé om hur detta skulle göras. När allt var byggt sa jag till Richard att gå till bensinstationen och köpa så många presenningar och remmar han kunde hitta."

Med hjälp av plastpresenningar täckte de den öppna platsen i mitten där kanten på Stratus inte nådde, och skapade en konstruktion som rymde 250 personer, en scen och ett jazzband.

"Vi var jättestolta över det vi hade åstadkommit, och kunden var också mycket nöjd!"
Snart började kunderna efterfråga täckdukar och tillbehör för att göra sammankopplingen enklare och snyggare. Idag är dessa produkter en del av vårt standardutbud. De är en stor anledning till framgången för Stratus 72 och en avgörande funktion för alla som vill skapa fantastiska evenemang
Bengt Grahn

Ny teknik, en framgång

Senare fick Roger ett samtal från Vattenfall, ett stort elbolag i Sverige, som frågade om han kunde bygga tält för att rymma 250 gäster vid en jubileum i Porjus, norr om Jokkmokk.

"Den här gången köpte jag tälten och även lite extra duk så att jag inte behövde använda plastpresenningar. Jag bjöd också in Bengt Grahn att följa med och se vad jag höll på med."

"Jag minns särskilt när Bengt berättade för mig hur han föreställde sig monteringen innan han faktiskt såg den - massor av träpinnar som korsade varandra och var i vägen för gästerna. Men när han såg det i verkligheten blev han väldigt förvånad över att det såg så fint ut, nästan som om det var meningen att det skulle byggas så från början", säger Roger.

"Fantastiskt! var min första tanke när jag såg vad Roger höll på med", minns Bengt.

Han tog bilder på Rogers skapelse och lade till det i produktkatalogen för det kommande året som ett exempel på vad kunderna kunde göra med tältet.

"Snart började kunderna fråga efter täckdukar och tillbehör för att göra sammankopplingen enklare och snyggare. Idag är dessa produkter en del av vårt standardutbud. De är en stor anledning till framgången för Stratus 72 och en avgörande funktion för alla som vill skapa fantastiska evenemang", berättar Bengt.

"För mig blev det en tävling med mig själv. Om jag kunde koppla ihop tre tält, kunde jag göra fyra? Och fem... Idag ser jag Tentipi-uthyrare över hela världen som gör fantastiska byggen med femton, tjugo ihopkopplade Stratus 72. Det är fantastiskt att vara en del av den utvecklingen", avslutar Roger.

(Roger Rimpi och Samelandsresor har sålt och hyrt ut Tentipi-produkter i över 25 år i norra Sverige och är även distributörer av Tentipi-produkter över gränsen, i Finland.)
  • Event

More to read

View all
AdventureEvent
Sapmi Nature Camp - samisk kultur och glamping i Arktis
Event
Hur en samiskt inspirerad monter på en mässa revolutionerade uthyrningsbranschen för eventtält
AdventureEvent
Festival på toppen
GlampingEvent
Lyxig glamping vid polcirkeln
Event
En festlig tillställning i en mysig tälkåta, glögg som värms på elden. Musik och dans med nära och kära. Vinterevent är speciella.
AdventureExpedition
Upptäck världens mest avlägsna platser med Mike Fuchs
Adventure
Natt på djurparken - utforska parken efter mörkret och somna i en tältkåta
AdventureExpedition
Upplev Skottland med kanot och en tältkåta
Adventure
Varför bor alla som älskar utomhuslivet inomhus?
Adventure
Nio saker du behöver veta om vintercamping
Adventure
Hur undviker du skador på dragkedjan till tältkåtan?
Adventure
Behöver jag ett golv eller ett innertält i tältkåtan?