Några tips för toabesök i skogen – hur gör man

  • Adventure
Nöden har ingen lag och finner man inte något dass eller annan toalettlösning, får man ta vad man har. Här är några tips på vad man kan ha med sig i ryggsäcken och hur eller var man kan lösa toabesöken i skogen. Bland det tråkigaste som finns är när det ligger en massa skräp kvar efter människor som inte har tänkt sig för. Lämna platsen lika fin eller finare än när man kom dit är en bra regel att följa även när det gäller toabesök.
På många håll längs vandringsleder finns det dass eller andra toaletter. Använd dem så långt det är möjligt.
Att kissa när man är ute och vandrar är inget större problem om man bara tänker på att inte göra det i närheten av ett vattendrag. Gå en bra bit ifrån vattnet. Tänk på att det kan lukta om det är varmt, så gå iväg från leden också.
Det som är ett bekymmer är toapapper som ligger kvar längs vandringsstråken. Använd så lite toapapper som möjligt. Lägg det i en hundpåse och ta med det till närmaste soptunna eller bränn det. En tändare, lite handsprit och en toarulle tillsammans med hundpåsar kan läggas i en zippåse så håller det sig torrt och är lätt att hitta i ryggsäcken.
Att gräva ner papper eller lägga det under en sten är bättre än att låta det ligga öppet, men djur eller ett störtregn kan göra att pappret blir synligt och blåser i väg.
Det finns mossa (vitmossa) och blad (maskrosblad, olika blad från träd till exempel lönnblad är stora och bra) man kan använda för att torka sig. Se till att platsen ser oanvänd ut när den lämnas.
Våtsavetter som kan ha en plastinblandning i materialet är något som man inte alls bör använda när man är ute i naturen. Om de ändå får följa med måste skräpet läggas i en påse och kastas i en soptunna. Samma sak är det med andra hygienartiklar som blöjor och liknande - ner i skräppåsen och med till en soptunna.
Är det ett större behov och ingen toa i närheten är det bästa att ha en liten spade med och gräva en grop. Det finns hopfällbara spadar som inte väger så mycket. Gå en bra bit från stigen och se till att det inte är något vattendrag i närheten. Visst kan man lyfta på en sten och sedan lägga tillbaka den, men att gräva en tillräckligt djup grop och täcka med den uppgrävda jorden är bättre. Där det inte går att gräva är stenen ett alternativ. Nöden har ingen lag.
Se till att platsen är lika fin eller finare när du går som när du kom. Om någon som gått där tidigare har tappat skräp – ta det i din medhavda skräppåse så hjälps vi åt. Det är hemligheten med att använda naturen och Allemansrätten på bästa sätt.

Kom ihåg att ta med:

Zippåse
Skräppåsar/hundpåsar
Toapapper
Tändare
Hopvikbar spade
Biologiskt nedbrytbar tvål
Eventuellt handsprit

Kom ihåg att lämna hemma:

Våtsavetter
  • Adventure

More to read

View all
Adventure
En hund och ett tält – några tips när man tältar med en hund
Adventure
Behöver jag ett golv eller ett innertält i tältkåtan?
Adventure
Hur undviker man skador från snö på tältkåtan?
Adventure
Hur undviker man skador på tältväven till tältkåtan?
Adventure
Hur undviker du skador på dragkedjan till tältkåtan?
Adventure
Hur väljer man lättvikt eller bomull/polyester i tältkåtan om man är ensam?
Adventure
Hur ska man välja vilken tältkåta man ska ha – vad behöver man?
Adventure
Hur eldar man i en tältkåta när man använder en kamin Eldfell?
Adventure
Hur gör man en öppen eld i Eldspis Hekla i en tältkåta?
Adventure
Hur gör man för att reparera tältet?
Adventure
Hur ska man använda ventilationssystemet för att få det bästa klimatet i en tältkåta?
Adventure
Hur undviker man kolmonoxidförgiftning i tältet?