Natt på djurparken - utforska parken efter mörkret och somna i en tältkåta

  • Adventure
Skulle det inte vara spännande att tillbringa natten mitt i en djurpark? – Det är precis vad du kan göra på Skånes Djurpark, en vildmarkspark i södra Sverige. På deras campingplats, Camp Oak, stannar du kvar i parken efter stängning och gör dig hemmastadd i en tältkåta från Tentipi. När natten kommer kan du kanske somna till vargarnas ylande.
Skånes Djurpark är en djurpark med en lång historia, den går tillbaka till 1952. Den fokuserar på djur från det nordiska området och har alltid följt regeln "inga djur i burar". Djuren lever i stora hagar som återskapar deras naturliga miljöer.

År 2015 tog Lund Group, ett norskt familjeägt företag, över parken och har sedan dess investerat mycket resurser för att återlansera parken som en toppdestination som även erbjuder boendemöjligheter för gästerna.

Skånes Djurpark ville ha ett koncept där de ägde hela kundupplevelsen. Från det ögonblick de kommer dit till det ögonblick de lämnar. De bestämde sig för ett paket med tvådagars inträde till parken och all-inclusive boende på Camp Oak.
Vi ville inte ha en traditionell campingplats eller hotell, vi ville ha något unikt
Glenn André Viste Bøe, CEO of Skånes Djurpark

Utforskare i parken

Skånes Djurpark skräddarsyr upplevelsen för familjer med barn upp till tio års ålder. När en familj bokar en vistelse och kommer till Camp Oak får de först lämna av all sin packning vid baslägret. Därefter rustar barnen upp sig så att de blir utforskare, som parken kallar sina gäster. De får en checklista, penna och framför allt sina egna kikare.

Parken har över 50 djurarter från hela Norden. Här kan du hitta vargar, brunbjörnar, älgar, rävar, vildsvin, sälar, hjortar och mycket mer.

Det finns också hinderbanor, en vattenrutschbana med ett vattenlekområde, en äventyrsslinga nio meter ovan marken i träden och ett Shaun the Sheep-land. Där kan du träffa Shaun the Sheep och hans vänner från den populära TV-serien, och du har också möjlighet att åka traktor.

Efter en intensiv första dag med att utforska parken kommer gästerna till Camp Oak och får bosätta sig i sina tältkåtor. Totalt finns det tio stycken, åtta Safir 9 och två Safir 15. De är alla uppställda på trägolv och är möblerade med bekväma sängar, renhudar, ett element för extra värme och allt annat du kan behöva för övernattningen. Tältkåtan och området runt den är utrustade med ett smart belysningssystem som kan styras från distans.

Gästerna får förbereda sin egen mat och grilla sina egna hamburgare i ett utomhuskök utanför tältkåtorna. Familjerna får måltidskit som är färdigberedda och enkla att tillaga, med allt de behöver för en god måltid.
Allt de behöver ta med sig är ombyte och en lust för äventyr
Glenn André Viste Bøe

Sov i en tältkåta

Det var inte svårt att välja just tält från Tentipi för Camp Oak på Skånes Djurpark. De hade den kvalitet de behövde och passade bra in med den "nära naturen-känsla" de ville ha på lägret.

"En annan viktig aspekt för oss var historien bakom Tentipi, med tältkåtor och hur samerna och andra ursprungsbefolkningar har använt den typen av tält i århundraden. Tälten är också mycket visuellt tilltalande", säger Glenn André Viste Bøe.

Tältkåtorna är uppställda på plats från tidig vår till sen höst. De är placerade mitt i en bokskog och exponeras för alla typer av väder, vind och konstant hård behandling från oerfarna campinggäster. De utsätts för mycket mer slitage än vad som normalt kan förväntas av ett tält.

"De genomgår mycket under en säsong, och de håller riktigt bra i dessa ovanliga omständigheter", säger Glenn André Viste Bøe.

Camp Oak ligger inne i parken, och när portarna stängs får gästerna utforska den på egen hand. Efter att utforskarna har ätit sin middag får de gå med personalen, eller äventyrarna som de kallas här, på en spännande utfodringsexpedition för att mata några av djuren. Efter utcheckningen är du fri att vandra runt i parken en hel dag till.

"Responsen från gästerna på Camp Oak har varit fenomenal", säger Glenn André Viste Bøe.
Pandemin har lärt oss hur viktigt det är att spendera tid med sina nära och kära. Det är verkligen vår kärnprodukt. Du kommer hit, får koppla av och ha lite kvalitetstid
Glenn André Viste Bøe

Bandet mellan människor och naturen

De fördubblade intäkterna från boende mellan åren 2018-2019 och ökade sedan fem gånger under säsongen 2020. De har kunnat utvidga med en annan typ av boendeanläggning under 2021 och planerar för en fortsatt expansion i kommande år. Glenn André Viste Bøe är övertygad om att "staycation"-trenden som exploderade under pandemin kommer att fortsätta att växa när människor är mer angelägna om att utforska områden runt sig och komma närmare naturen.

Det har alltid varit viktigt för parken att fokusera på sitt uppdrag, vilket är att skapa en emotionell koppling mellan människor och djur. Parken vill vara den gnista som skapar ett livslångt intresse för naturen och det vilda djurlivet omkring dem. De menar att om man får det tidigt kommer barnen att lära sig att uppskatta naturen och ta bättre hand om den i framtiden.

"Det är också en av anledningarna till att samarbetet mellan Skånes Djurpark och Tentipi fungerar så bra. Du sover i ett tält mitt i djurens miljö, men på ett bekvämt sätt. När du ligger i tältet på natten hör du alla ljuden från naturen. Då inser du verkligen hur mycket liv det är i skogen på natten", säger Glenn André Viste Bøe.

Alla bilder av Skånes Djurpark, alla rättigheter reserverade.
  • Adventure

More to read

View all
AdventureExpedition
Upptäck världens mest avlägsna platser med Mike Fuchs
AdventureEvent
Sapmi Nature Camp - samisk kultur och glamping i Arktis.
AdventureExpedition
Upplev Skottland med kanot och en tältkåta
AdventureEvent
Festival på toppen
Adventure
Varför bor alla som älskar utomhuslivet inomhus?
Adventure
Nio saker du behöver veta om vintercamping
Adventure
Hur undviker du skador på dragkedjan till tältkåtan?
Adventure
Behöver jag ett golv eller ett innertält i tältkåtan?
Adventure
En hund och ett tält – några tips när man tältar med en hund
Adventure
Ett mångsidigt tält med många möjligheter Del 1 Adventuretält
Adventure
Några tips för toabesök i skogen – hur gör man
Adventure
När man inte längtar hem