Lyxig glamping vid polcirkeln

  • Glamping
  • Event
Från världens alla hörn reser framgångsrika affärsmän, ryska oljeoligarker och Hollywoodskådisar till den lilla byn Lassbyn i Norrbotten. Där driver vår kund Fredrik Broman Aurora Safari camp, världens första arktiska glampinganläggning. Hans resa dit har varit lång och började på Afrikas savanner för över 20 år sedan.
Fredrik Broman är född och uppvuxen vid Råne älvdal i Norrbotten. Skogen, strömmande vatten och fotografering är passioner som varit med honom hela livet. Han är utbildad lärare och som en del av lärarutbildningen åkte han i slutet av 90-talet till Kenya för att jobba på Svenska Skolan i Nairobi och för att fota och skriva en lärobok. I Afrika fick fotointresset mer och mer plats i hans liv. Hobbyn blev ett jobb och en karriär inom turistindustrin som fotoguide tog sin start.

Det var i Afrika som Fredrik lärde känna turismentreprenören Jonas Geijke som drev flera olika safarianläggningar, rancher och resebyråer i Östafrika, och som hade några av världens mest förmögna människor som kunder. Kunderna förväntade sig en nära naturupplevelse, men hade samtidigt högt ställda krav på service och boende, även i de fall lägret stod långt ute på savannen långt ifrån civilisationen.
Jonas lärde mig allt om det här med ”Glamping” även om det ordet inte riktigt fanns då
Fredrik Broman

Tillbaka till rötterna

Efter några år i Afrika kände Fredrik att det var dags att återvända till sina rötter i Norrbotten.  Han kände ett sug och ett driv att ta tillvara på allt det han lärt sig på de afrikanska turistanläggningarna, men göra det i Sverige. Den här gången var lejonen och elefanterna utbytta mot älgar och renar när Fredrik Broman på fototurerna visade gästerna runt i den miljö som han växt upp i och som han har mycket varmt om hjärtat.

Idén om anläggningen fanns redan 2001, men det skulle dröja till 2013 innan den blev verklighet. Ett år senare stod Aurora Safari Camp redo att ta emot sina första gäster. Anläggningen ligger några mil norr om Boden, utanför Lassbyn i Råne älvdal och bestod i sin ursprungsversion av fyra av våra Cirrus 20 tältkåtor som i möbleringen kan anpassas till att bli antingen dubbelrum eller familjerum, och det större eventtältet Cirrus 40 som fungerar som en lounge där gästerna serveras mat. Att det blev tältkåtor som skulle bli stommen i anläggningen föll sig naturligt för Fredrik Broman.
Jag kände att fototurerna inte riktigt räckte till. Jag ville ha en helt egen anläggning där jag kunde ta emot gäster och ge dem en förstklassig helhetsupplevelse i den arktiska svenska naturen. Då blev en camp helt naturlig och knyter an till allt som jag lärde mig i Östafrika
Fredrik Broman

Ännu mera glamping

Efter åtta år på ett ställe öppnar Aurora Safari Camp inför årets säsong i en ny skrud, på ny mark. Fredrik Broman har nu fått möjligheten att lägga anläggningen på sin egen familjs släktmark där skogen har brukats av fem generationer Bromans.

”Min egen mark blir ett slags privat reservat. Det känns helt fantastiskt, och en naturlig fortsättning på berättelsen”, säger han.

Anläggningen ligger beläget vid vattnet längst Råne älvdal och ligger i ett norrläge, som är optimalt för att kunna se på norrsken. Där kommer gästerna kunna bo i vår nyutvecklade tältkåta Aurum 33.
Jag ville vara mer ledig på sommaren så jag kunde spendera mer tid med familjen när barnen var små, då var en vinteranläggning det enda alternativet. Ett vintercamp var dessutom mer unikt i världen. Det föll sig då naturligt att det blev tältkåtor som tål snöbelastning, och som man kan värma upp med en öppen eld.
Fredrik Broman
Aurum 33 är den första modellen i en ny serie glampingtält från Tentipi. En lyxig tältkåta som är gjord för att klara den hårda nordiska vintern, elegant designad med två absider och flera fönster som skapar behagliga ljusinsläpp.

”Det är så fantastiskt att det fortfarande är en sådan typisk kåta, samtidigt som den får en helt annan rymd med burspråken och ljusinsläppen, det blir en helt annan upplevelse. För mig som levt kring och sett tältkåtor hela mitt liv så känner jag inte att det springer iväg för långt från rötterna”, säger Fredrik Broman.

Många utländska gäster

Under åren har i princip alla gäster som besökt Aurora Safari camp kommit från andra länder än Sverige. Vistelsen har skräddarsytts för urbana, naturintresserade människor som har gott om pengar att lägga på sina resor, en liknande kundkrets som besökte Fredrik och Jonas anläggningar i Afrika.

För ett par år sedan återvände Jonas Geijke till Sverige efter 25 år i Afrika och är nu delägare i Aurora Safari Camp. Tillsammans driver de anläggningen. Jonas erfarenheter kommer väl till hands som guide och för att anordna aktiviteter för gästerna. Under vintersäsongen erbjuder Aurora Safari Camp en lång rad aktiviteter som gästerna kan få prova på så som snöskoterturer, åka hundspann eller bada bastu på en timmerflotte. Men med åren har kundbeteendet förändrats och på senare tid efterfrågas inte bara spännande aktiviteter.
”När vi startade Aurora Safari Camp kändes det som att gästerna mest ville checka av sin bucket-list. Åka hundspann, se norrsken, och så vidare. Men nu känns det mer som att de är mer intresserade av att lära sig om den arktiska livsstilen”, säger Fredrik Broman.

Det är de mänskliga berättelserna som de utländska gästerna tycker är intressanta. Om Fredrik Broman och livet kring polcirkeln och hur han hamnade där.

”Jag trodde inte att jag skulle kunna ta med så mycket av vår arktiska civilisation till gästerna, men nu har jag insett att det är det vi ska göra. Det är så fint att kunna ge det till människor och berätta om den här lilla skogsälvdalen, Råne älv som är Sveriges längsta outbyggda skogsälvdal”, säger Fredrik Broman

De får lära sig om hur livet ser ut och har sett ut i Norrbotten genom tiderna, om hur husen är uppbyggda för att klara kylan, om eld och hur man klär sig rätt för vintern.

”Här uppe är det både så vilt, men samtidigt så ordnat. Det blir två världar som möts när den arktiska gamla livsstilen finns kvar mitt i allt det moderna. Alla som bosatt sig här i området vet hur man gör upp en eld eller hur man klarar sig när det blir kallt, samtidigt som byarna är uppkopplade och man kan köra Playstation 4 med fiberuppkoppling”, säger Fredrik Broman.

Coronan slår ut – men ger nya möjligheter

Det senaste året har dock de utländska gästerna lyst med sin frånvaro. Coronapandemin har varit ett mycket hårt slag för de flesta företag som runt om i världen livnär sig på turismen. Så även för Aurora Safari Camp vars omsättning minskade drastiskt under året. Samtidigt så säger Fredrik Broman att pandemin har gett dem möjlighet att hitta ett recept för att kunna nå ut till en svensk målgrupp, som de tidigare haft svårt att nå.

”Pandemin driver ressugna svenskar som inte haft möjlighet att blicka ut ur landet att hitta upplevelser i Sverige. I vinter har vi hittat det receptet”, säger han.

Receptet handlar bland annat om att förmedla den bild deras utländska gäster har av Sverige.

”Gästerna förstår att de ofta varit hemmablinda. Det har varit som att de fått hjälp av våra utländska gästers wow-perspektiv när de till exempel får höra om vad en Hollywoodskådis tycker om komma till skogen långt norrut”, säger han.

Ljus framtid

Trots att det i början av maj 2021 fortfarande är en del reserestriktioner mellan länder ser det ut som att vi går ljusare tider till mötes. Fredrik Broman har redan tagit emot en hel del bokningar framöver och han tror att reseintresset kommer vara stort, när vi väl får möjlighet att göra det igen.

”Drivkrafterna hos resenärerna ser ut att förändras efter pandemin. Många som bor i storstäderna i Berlin, London eller New York vill nog bara komma ut i naturen, till tystnaden och känna naturlig biomassa under fötterna”, säger han.
Bilder ©Fredrik Broman, Aurora Safari Camp

Besök Aurora Safari Camp: https://www.aurorasafaricamp.com/
  • Glamping
  • Event

More to read

View all
Event
Födelsen av sammankopplingen av Stratus 72
AdventureEvent
Sapmi Nature Camp - samisk kultur och glamping i Arktis
Event
Hur en samiskt inspirerad monter på en mässa revolutionerade uthyrningsbranschen för eventtält
AdventureEvent
Festival på toppen
Event
En festlig tillställning i en mysig tälkåta, glögg som värms på elden. Musik och dans med nära och kära. Vinterevent är speciella.
AdventureExpedition
Upptäck världens mest avlägsna platser med Mike Fuchs
Adventure
Natt på djurparken - utforska parken efter mörkret och somna i en tältkåta
AdventureExpedition
Upplev Skottland med kanot och en tältkåta
Adventure
Varför bor alla som älskar utomhuslivet inomhus?
Adventure
Nio saker du behöver veta om vintercamping
Adventure
Hur undviker du skador på dragkedjan till tältkåtan?
Adventure
Behöver jag ett golv eller ett innertält i tältkåtan?