Allt började i svenska Lappland

Jag fick idén när jag satt vid en fors långt ute i vildmarken i svenska Lappland. Jag var trött efter en lång dag med forsränning och paddling i älven. Allt jag ville vara att sitta tillsammans med mina vänner runt elden. Vi var sex stycken fördelade på två tunneltält, lagade mat utomhus och myggen var förskräckliga. Jag kände det som om vi saknade något i miljön för att kunna slappna av och komma nära varandra.
Mer än tio år senare jobbade jag som kyrkvaktmästare i den lilla byn Moskosel, i Lappland. Jag visste att det inte var min slutliga karriär, men hade ingen aning om i vilken riktning jag skulle gå. En kväll, när jag höll på att byta glödlampa i kyrkan, föll det på plats. Jag skulle göra konformade tält – tältkåtor. Dessa skydd användes ursprungligen av samerna som semipermanenta bostäder, uppbyggda kring en öppen eld för värme, matlagning och gemenskap. Jag inspirerades av designen, lade till moderna material och funktioner och insåg att jag var något på spåren.
Utan nästan någon erfarenhet sydde jag mitt första tält i källaren till en gammal skola. Först sålde jag tält genom postorder och var glad att jag hade en inkomst för att betala hyran. Men snart växte mina ambitioner och jag ville göra världens bästa tält.
Nu, många år senare, har vi sedan länge vuxit ur källaren i Moskosel och äger fabriken längre ner utefter vägen. Vi har sålt tält på alla kontinenter och har skapat en världsvid tältkåteindustri med hundratals anställda. Våra produkter används såväl för expeditioner i arktisk kyla som för fantastiska strandfester på Mauritius. Men hur mycket vi än har vuxit är vår mission den samma: att tillverka världens bästa tältkåtor och att behandla våra kunder, vår personal och miljön med respekt. Bengt Grahn Grundare