”Hot tent camping”, vintercamping med kamin i tältet för värme-i-tält. Prova du också. Tänk dig att sitta inne i tältet, höra lite sus och knaster från elden och värma dig efter dagens äventyr. Kläderna torkar och maten smakar medan ni samlas omkring eldstaden. Ett tält med kamin är en fantastisk värmekälla för att umgås, äta och sova i – oavsett vilka äventyr du varit med om under dagen. Ett hot tent passar när du åker med hundspann, går på tur med skidor över vidderna, åker skoter tillsammans med vänner eller är på jakt.
”Hot tent” är ett begrepp för tält där det går att använda en kamin inne i tältet, vilket är en fördel när man tältar under vintern. Det finns en del saker att tänka på när man tänker tälta i ett ”hot tent” och alla tält är inte lämpliga att tända en eld i, vare sig i en kamin eller som en öppen eld. Så snart det handlar om eld och att värma upp något, behöver du vara medveten om säkerheten. Varma material smälter eller börjar brinna vid högre temperaturer, så hur ska tältet vara utformat för att vara ett bra ”hot tent”?
För det första är god ventilation a och o när du eldar, samtidigt vill du få det mesta av värmen kvar i tältet. För det andra behöver tältet ha en rökrörsöppning där röret från kaminen kan gå ut så att röken förs ut ur tältet. För det tredje är det viktigt att rökröret är isolerat, så att det varma röret inte kommer åt tältduken vid rökrörsöppningen.
Plusgrader inne i tältet och kallare temperatur utanför gör att det blir kondens i tältet. En tältduk som andas, till exempel en bomull/polyesterväv, är det bästa sättet att lösa problemet med kondens på tältväggarna eftersom fukten vädras ut. Använd en kamin eller tänd en öppen eld i tältet för att minska kondensationen.
Ett annat alternativ är att använda ett innertält som skyddar mot kondensvattnet från yttertältet. Det innebär en fördel i ett lättviktstält. Tänk på att en lättviktsväv smälter lättare än en tältduk av bomull/polyester. Med samernas kunskaper från århundraden tillbaka, har Tentipi utvecklat ett modernt tält, tältkåtan, där du kan tända en öppen eld eller elda i en kamin för att få en go’ värme i ett ”hot tent”.

Adventure

Bärbara tält för familjecamping och expeditioner. Erbjuder gott om utrymme för gemenskap runt en öppen eld, ståhöjd och enastående ventilation. Karakteristisk, stilfull och mångsidig. Lätt att resa på bara några minuter.

Adventure